Uw huurhuis goed verzekeren
Er zijn zóveel verschillende soorten verzekeringen dat u door de bomen wellicht het bos niet meer ziet. We gaan deze week eens uitgebreid in op verzekeringen die nodig zijn voor mensen met huurwoningen. Wat is echt van belang en hoe regelt u dat dan?
Inboedel of opstal?
In de regel is het zo dat alles wat aard en nagelvast aan de woning zit onder de opstalverzekering valt en de rest onder de inboedelverzekering. Met andere woorden: als u de woning op z’n kop zou houden is alles wat vast zit opstal, de rest inboedel. De verhuurder van uw woning is in dit opzicht enkel verantwoordelijk voor de opstal, oftewel woonhuisverzekering. Hij of zij is verplicht deze af te sluiten. De verbeteringen die een huurder aan de woning heeft aangebracht zijn te verzekeren op de inboedelverzekering, onder de rubriek ‘huurdersbelang’ dus.
Huurdersbelang
Het woord zegt het misschien al een beetje. Het gaat over het belang, of de belangen, van de huurder. In dit geval betreft het veranderingen aan een woning die de huurder zelf gefinancierd heeft. Een huurder kan uiteraard ook verbeteringen aanbrengen in en aan een huurwoning. Denkt u bijvoorbeeld aan stuc- en sauswerk, schilderwerk, een verlijmde parketvloer ( geen kliklaminaat ), de badkamer, de keuken enz. Ook verbeteringen die de vorige bewoner aan de woning heeft aangebracht en die de huurder ter betaling overneemt vallen onder het huurdersbelang. Omdat deze zaken vaak vastzitten aan de woning, vallen ze normaal gesproken onder de opstalverzekering, echter gaven we eerder al aan dat de opstalverzekering door de verhuurder wordt verzorgd. Gelukkig is er voor de huurder wel een mogelijkheid het huurdersbelang goed te verzekeren op de inboedelverzekering, aangezien de verhuurder van uw woning dit niet doet! Bij de meeste inboedelverzekeringen is het huurdersbelang standaard tot een maximumbedrag c.q. percentage van de verzekerde som meeverzekerd. Even goed de voorwaarden en polis doornemen dus. Het is altijd mogelijk het huurdersbelang op de polis aan te passen of bij te laten schrijven.
Woonhuisverzekering
Als bezitter van een woonhuis bent u verplicht een woonhuisverzekering ofwel opstalverzekering af te sluiten. Deze verplichting komt voort uit de bank. Uw hypotheekverstekker verplicht u middels een verzekeringsbeding een brandverzekering af te sluiten voor het onroerend goed waarop zij een lening heeft afgegeven aan u. Ter zekerheidstelling dat er op het gefinancierde een brandverzekering is afgesloten is dit verzekeringsbeding opgenomen in uw hypotheekakte. Maar mischien heeft u wel helemaal geen schulden meer op uw huis? Dan is het evengoed prettig om een goede woonhuisverzekering te hebben. Mocht uw woonhuis verloren gaan door een brand dan kunt u evengoed herbouwen.
Aansprakelijkheidsverzekering
Gaat u studeren? Het huis uit? Voor het eerst een huis huren? Het is belangrijk eens te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering geldt alleen voor schade waarvoor u als particulier aansprakelijk bent. Deze verzekering dekt geen schade aan uw eigen spullen. Ook niet aan spullen die u leent of huurt van bedrijven. Kost maar een paar euro per maand.. kan u een hoop ellende besparen. Stel nou dat uw geparkeerde fiets tegen de auto van uw nieuwe buurman met dito auto valt.... Loopt snel op hoor, zo’n herstelnota.
Hulp nodig?
Heeft u uw polis(sen) goed nagekeken en twijfelt u of u goed verzekerd bent? Bel even met ons op 072-5092263, dan kijken we het samen even na. Wilt u een nieuwe verzekering afsluiten? Dat kan ook heel snel en gemakkelijk op onze website. Hier staat een duidelijk overzicht van alle verzekeringen die wij voor u kunnen verzorgen. Gewoon, heel makkelijk in één pakket. Met als kers op de taart een aantrekkelijke korting. Belt of mailt u ons even? Tot gauw!
Telefoonnummer: 072-5092263
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!