Wat valt er onder een natuurramp?
In onze blog van vorige week belichtten we schade als gevolg van terrorisme. Deze week gaan we het over natuurrampen hebben en vallen we met de deur in huis: Australië. Conform de tot nu toe verstrekte informatie is het leed niet te overzien. Tot nu toe zijn er minimaal 2500 huizen verwoest, is een oppervlakte ter grootte van Bulgarije zwartgeblakerd en zijn er sinds het ontstaan van de brand 1 miljard dieren overleden. 1 miljard! Bizar.. Nu is het klimaat hier in Nederland uiteraard compleet anders dan in Australië en zal een dergelijke schade zich niet snel voordoen, maar stel…. Stel dat wij hier in Nederland ook te maken krijgen met een natuurramp. Hoe zit dat dan met de verzekering? Laten we hier eens uitgebreid op in gaan.
Een natuurramp is uitgesloten van dekking
Natuurrampen vallen onder molest. Molest is een verzamelnaam voor gebeurtenissen welke bij verzekeringen uitgesloten zijn van dekking. Onder natuurrampen vallen:
- Overstromingen ( lees hier onze eerdere blog over overstromingen )
- Aardbevingen
- Vulkaanuitbarstingen
- Atoomkernreacties
Het uitgangspunt van de uitsluiting op betreffende polissen is dat een schadepost, de hoogte van een schadeclaim, dermate hoog kan zijn dat het een financieel risico vormt voor de solvabiliteit van de verzekeraar. Met andere woorden: wanneer individuele verzekeraars plotseling te maken zouden krijgen met heel veel gigantisch hoge claims, dan kunnen zij financieel in de problemen raken. Niet alleen de betreffende personen, maar heel Nederland kan hierdoor gedupeerd raken. Buiten dat, dergelijke schades zijn voor verzekeringsmaatschappijen niet verhaalbaar. Bij een natuurramp kan er immers niemand als schuldige worden aangewezen.
Maar wie betaalt de schade dan?
Uiteraard is er door de overheid wel een vangnet gecreëerd. De Wet tegemoetkoming bij rampen ( de Wts ). Deze wet werd in 1998 vastgesteld. Het doel van deze wet is het vastleggen van een protocol inzake tegemoetkoming vanuit het Rijk aan gedupeerden. Het gaat hierom om schade door bijvoorbeeld een aardbeving of zoet water. Wanneer een gebied door de Wts als rampgebied is geclassificeerd waarborgt de Wts schades aan bijvoorbeeld:
- Woningen, woonschepen en de bijbehorende inboedel
- Teeltplannen en de kosten voor een herstart
- Bedrijven waarvan vee verloren is gegaan of verwond is geraakt ( levende have )
- Evacuaties
- Kosten ter voorkoming van verdere schade en opruiming van puin e.d.
- Infrastructuur
Het Rijk acht betreffende gemeenten en diens bestuurders mee te werken aan een goede uitvoering van de Wts. Overigens geldt er geen maximaal uit te keren bedrag.
Wijzigingen inzake overstromingsrisico
In het geval van het risico overstromingen is er nieuws te melden! Verzekeraar ASR meende afgelopen jaar als eerste verzekeraar in Nederland de dekking uit te breiden in geval van overstroming/falen van een zogeheten niet-primaire waterkering. Door deze uitbreiding zijn zowel particuliere als zakelijke klanten per 2020 automatisch beter verzekerd voor schade bij overstromingen. Een voorbeeld van een primaire waterkering is bijvoorbeeld de Afsluitdijk of de Maeslantkering. Niet-primaire zijn alle waterkeringen die niet als primair zijn opgenomen in de Waterwet, bijvoorbeeld keringen ( dijken ) langs regionale rivieren of kanalen. ASR is hierin opgevolgd door Turien & Co. Ook zij hebben de Premium woonhuis- en inboedelverzekering uitgebreid.
U kunt voor al uw ( verzekerings gerelateerde ) vragen bij ons terecht. Zit u na het lezen van deze blog met vragen? Bel gerust even, wij leggen het u graag uit. De schade afdeling is 5 dagen per week telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur op 0725092263.
Via de website van De Kilometerverzekering.nl kunt u de meeste verzekeringen vergelijken, maar u kunt ons ook gewoon bellen voor advies. Onze adviseurs zijn u graag van dienst bij het afsluiten of adviseren over alle verzekeringen.
De Kilometerverzekering.nl | Wie weinig rijdt is minder kwijt!