Is schade door terrorisme verzekerd?
Er is een hoop gaande in de wereld. De branden in Australië en de oplopende spanningen tussen Iran en Amerika. Waar we in deze blog niet te diep op betreffende materie in willen gaan, willen we het wel over verzekeringen in dergelijke situaties hebben. Want hoe handelen verzekeraars bij bijvoorbeeld natuurrampen? En hoe zit het met mogelijk terrorisme en molest? En wat houdt molest precies in? Niet in de laatste plaats belichten we ook schade door vliegtuigen. Want ja, ook dat gebeurt. Deze week behandelen we schade door mogelijk terrorisme.
Molest, wat is dat precies? En is het verzekerbaar?
Laten we met de deur in huis vallen. Molest is op vrijwel iedere verzekering uitgesloten. Onder molest wordt onder andere verstaan:
- Burgeroorlog
- Terrorisme
- Opstand
- Oproer
- Muiterij
- Lock-out
- Werkstaking
- Rellen
- Enz.
Ook natuurrampen zijn uitgesloten, te weten:
- Vulkanische uitbarstingen
- Overstromingen ( ASR en Turien & Co. hebben de overstromingsdekking onlangs wel uitgebreid )
- Atoomkernreacties
- Aardbevingen
In onze blogs van de komende weken gaan we eens dieper in op eventuele natuurrampen en schade door vliegtuigen. Stay tuned!
Schade door terrorisme
In het nieuws worden we steeds vaker opgeschrikt door berichten over verdachte pakketjes. Pakketjes waar mogelijk een bom in kan zitten. Maar wat nu als dat echt zo blijkt te zijn? Wat als er een bom ontploft en deze verschrikkelijk veel schade veroorzaakt?
Wanneer dergelijke risico’s bij de eigen reguliere verzekering ondergebracht zouden zijn, kunt u zich wellicht voorstellen dat het – bij het voordoen van bijvoorbeeld een bomaanslag – voor de individuele verzekeraar enorme financiële gevolgen zal hebben. Verzekeraars zouden failliet kunnen gaan en dat brengt gigantisch veel onzekerheid met zich mee. Niet alleen voor de benadeelde personen, maar voor heel Nederland. De Nederlandse regering is van mening dat hier een oplossing voor moest komen. Op 1 juli 2003 is, als gevolg van de aanslagen in New York op 11-09-2002, de NHT opgericht. Voluit de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden. De NHT is een herverzekeringspool, waarbij deelnemende verzekeraars samen met de overheid en herverzekeraars garant staan voor schade als gevolg van terrorisme. Dit, tot een maximum van 1 miljard euro per jaar. Door de NHT kunnen Nederlandse risico’s verzekerd blijven.
Maar hoe werkt dat dan in de praktijk?
Stel, er ontploft een bom. Midden in een stadscentrum. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat er geen menselijke slachtoffers te betreuren zijn, enkel materiële schade. Allereerst stelt de NHT vast of het om een terroristische daad ging, dit proberen zij binnen 4 maanden bekend te maken. Ook maken zij dan bekend aan welk kalenderjaar een schade toegekend wordt. Afrekeningen in het criminele circuit worden in dit opzicht niet als terrorisme geclassificeerd. Stel dat iemands huis volledig is verwoest. Dan meldt diegene zijn / haar schade gewoon aan bij de eigen verzekeraar. Die verzekeraar dient aangesloten te zijn bij de NHT. De betreffende verzekeraar heeft, na de vaststelling dat het daadwerkelijk om terrorisme ging, 2 jaar de tijd om de schade bij de NHT aan te melden. Uiteraard dient de claim wel ‘in Nederland geadministreerde risico’s’ te omvatten. Met andere woorden: de verzekeringnemer heeft een verblijfsplaats in Nederland, het onroerend goed staat in Nederland, eventuele reisverzekeringen zijn in Nederland afgesloten enz.
Maar stel nou… er ontploft niet 1 maar een aantal bommen! De NHT hanteert een maximaal uit te keren bedrag van 1 miljard euro per jaar. Stel nou dat meerdere steden getroffen worden, tegelijkertijd of na elkaar. Dan is die 1 miljard euro zo behaald en wat nu als de dreiging daarna niet is geweken? Na een claim beoordeelt de NHT wat de dreiging is. Is er kans op herhaling en zo ja, in welke mate? Voor de NHT is 1 miljard euro de volle 100%. Bij meerdere, of dreiging van meerdere, terroristische daden zal die 100% opgesplitst moeten worden en is het mogelijk dat de daadwerkelijke schade niet vergoed kan worden. En dan? Dan zal het Rijk de overgebleven schade ( moeten ) vergoeden.
De Kilometerverzekering
Bij De Kilometerverzekering kunt voor al uw ( verzekerings gerelateerde ) vragen terecht. Zit u na het lezen van deze blog met vragen? Bel gerust even, wij leggen het u graag uit. De schade afdeling is 5 dagen per week telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur op 0725092263.
Via de website van De Kilometerverzekering kunt u de meeste verzekeringen vergelijken, maar u kunt ons ook gewoon bellen voor advies. Onze adviseurs zijn u graag van dienst bij het afsluiten of adviseren over alle verzekeringen.
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!