Hoe verzeker ik een brommobiel?

Wat is een brommobiel?

U ziet ze soms op een 80 kilometer weg. Ze lijken op een auto maar zijn het niet. In de volksmond worden brommobielen ook wel 45 kilometer auto’s genoemd. Logisch, ze rijden ook maximaal 45 kilometer per uur. Een brommobiel valt technisch gezien onder de bromfietsen. Dit houdt in dat er minimaal een verplichte WA verzekering afgesloten moet worden. Het voertuig weegt maximaal 350 kilo en het vermogen is maximaal 4 KW. Ook daarom valt het technisch gezien onder de bromfietsen. Een nieuwe brommobiel kost tussen de € 10.000,- en € 16.000,-. De bekende merken zijn o.a Ligier, Chatenet, Microcar, Piaggio Ape en Aixam.

Hoe verzeker ik een brommobiel?

In Nederland is iedereen met een brommobiel op zijn/haar naam verplicht minimaal een WA brommobielverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan derden die veroorzaakt is door de bestuurder van het verzekerde voertuig. De WA brommobielverzekering vormt daarom de basis van elke brommobielverzekering en deze dekkingsvorm wordt vaak gesloten voor brommobielen ouder dan 8 jaar.

Een WA + Extra brommobielverzekering kent een uitgebreidere dekking dan de WA-verzekering. Deze verzekering wordt ook wel een WA + Beperkt casco, WA-Plus of WA + Mini casco genoemd. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor brommobielen van vier tot acht jaar oud. Wanneer de dagwaarde van het voertuig nog vrij hoog is, is het tevens verstandig de brommobiel WA + Extra verzekerd te houden. Extra zaken die op deze verzekering doorgaans gedekt zijn, zijn:

De meeste schades die onder deze dekking vallen hebben geen invloed op de korting. Dat houdt in dat ze geclaimd kunnen worden zonder meer premie te hoeven betalen.

De WA + Casco brommobielverzekering adviseren wij voor vrijwel alle nieuwe brommobielen die jonger zijn dan vier jaar. Het kan verstandig zijn ook oudere brommobielen nog WA + Casco te verzekeren wanneer de dagwaarde nog aardig hoog is. Dit raden wij met name aan met het oog op vandalisme. Omdat een WA + Casco brommobielverzekering uw brommobiel tegen bijna alle risicofactoren dekt, wordt deze verzekering vaak een All-Risk verzekering genoemd. Naast de dekking van de WA brommobielverzekering en de WA + Extra brommobielverzekering bent u tevens verzekerd voor schade aan de eigen brommobiel veroorzaakt door botsing, omvallen, slippen en van de weg raken. Let op: Er geldt een eigen risico van € 300,- bij een casco schade.

Hoe wordt de premie vastgesteld?

Net zoals bij een bromfietsverzekering is de hoogte van de premie van een brommobielverzekering afhankelijk van een aantal factoren. Bij het verzekeren van een brommobiel is dat onder andere de leeftijd van de bestuurder. Voor bestuurders jonger dan 24 is de premie vaak hoger en is het in sommige gevallen niet mogelijk een extra dekking af te sluiten. Bent ú ouder dan 24 en leent u uw brommobiel uit aan iemand onder de 24 die vervolgens schade veroorzaakt? Het is mogelijk dat deze schade niet onder de dekking valt! Erg belangrijk om rekening mee te houden dus. Ook is het mogelijk dat de schade volledig op de verzekerde persoon wordt verhaald. Een maatschappij is immers wel verplicht een WA schade van een tegenpartij te vergoeden.

Schadevrije jaren

Coulancehalve kunnen schadevrije jaren van een autoverzekering, die niet ouder zijn dan drie jaar, worden overgenomen op een brommobielverzekering. De schadevrije jaren worden omgezet in commerciële jaren en u geniet hierdoor een commerciële korting. Commerciële jaren kunnen echter later niet weer omgezet worden naar schadevrije jaren.

Hulp nodig bij het vergelijken en afsluiten?

Op onze website kunt u een vergelijking maken en in 5 minuten uw brommobielverzekering afsluiten. Denkt u ook aan aanvullende dekkingen zoals een rechtsbijstandverzekering, een schadeverzekering voor inzittenden ( SVI ) of ongevallen inzittendenverzekering ( OVI )? Wij kunnen u uiteraard ook helpen hoor! Wij kijken graag met u mee om te kijken waar u de voordeligste premie zou betalen. Wij vergelijken namelijk alle aanbieders, zo weten we zeker dat we goed zitten. U kunt ons 6 dagen per week telefonisch bereiken op 0725092263 van maandag t/m zaterdag.

De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!