Schade door uw huisdier
De inboedel: alle losse spullen in uw huis die niet aard- en nagelvast aan het huis vastzitten. Stel: u komt thuis en uw trouwe viervoeter – de hond – heeft de poot van uw salontafel ( inboedel ) als bot aangezien. Gevolg: de salontafel ziet er niet meer uit en heeft flinke schade opgelopen. Of stel: dezelfde trouwe viervoeter rent plotseling de straat op. Gevolg: een auto moet uitwijken en rijdt tegen een lantaarnpaal aan. De auto is enkel WA verzekerd. Nog zoiets: de kat komt met zijn staart tussen de deur. Gevolg: een flinke dierenartsrekening. Zijn voorgenoemde situaties verzekerd en zo ja, op welke verzekering dan? Laten we hier eens uitgebreid op in gaan.
Schade aan de inboedel
Verzekeraars zijn van mening dat men met het in huis nemen van een huisdier een dergelijk risico op zich neemt. Men kan er vanuit gaan dat er onverhoopt iets kapot kan gaan en een verzekering is er voor onverwachte situaties. Dit, even heel zwart wit gezegd hebbende zal een schade aan bijvoorbeeld iemands inboedel niet te allen tijde worden afgewezen. Immers, we wonen ook met kinderen in huis en kinderen kunnen ook iets kapot maken. Toch? In de regel vallen dergelijke inboedelschades door toedoen van huisdieren niet onder de dekking, echter is het per polis afhankelijk van de gekozen dekking en bijbehorende voorwaarden. Wanneer het onder de dekking valt is er vaak wel een maximum bedrag verzekerd.
Uw dier rent de straat over en veroorzaakt schade
U heeft per ongeluk de poort van de schutting open laten staan en uw hond glipt er tussenuit. Uw hond rent de straat op. Op hetzelfde moment komt er een auto aanrijden. De automobilist schrikt en ontwijkt de hond. Een botsing tegen een lantaarnpaal is het gevolg. De lantaarnpaal heeft geen schade. De auto is enkel WA verzekerd en heeft een flinke deuk. Wie is er in deze situatie aansprakelijk voor de schade aan de auto? In artikel 6:179 BW is de aansprakelijkheid voor bezitters van dieren vastgelegd. Hierin staat onder andere vermeld dat een dergelijke schade door ‘de eigen energie’ van het dier moet zijn ontstaan. Simpel uitgelegd: de hond besluit zelf de weg op te rennen dus doet dit uit ‘eigen energie’. Een aangespoord paard handelt niet uit ‘eigen energie’. Iemand commandeert het paard zich dusdanig te gedragen.
Even terug naar de hond die de straat op rende en daarmee schade veroorzaakte. Voor dergelijke schades is er de aansprakelijkheidsverzekeringiculieren voor particulieren ( de AVP ). De eigenaar van de auto kan zijn/haar schade verhalen op de AVP van de verantwoordelijke ( de hondenbezitter ). Er is echter één kanttekening te maken: zowel particulieren als bedrijven of overheidsinstellingen hebben géén rechtstreeks vorderingsrecht op particulieren met een aansprakelijkheidsverzekering. Zij kunnen de verzekering pas aanspreken op het moment dat de veroorzakende partij een beroep doet op diens AVP. Een AVP is een heel belangrijke verzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje! En u moet er toch niet aan denken dat er bij bovenstaande situatie letselschade was ontstaan. In de eerste plaats uiteraard niet voor de benadeelde partij, maar stelt u zich eens voor dat u dergelijke kosten uit eigen zak moet betalen…. Een AVP kost maar een paar euro per maand, kijk hier maar eens.
Schade binnenshuis aan het dier zelf
Niet in de laatste plaats kunnen ook dieren behoorlijk onhandig zijn wanneer het hun eigen welzijn betreft. Nog even de deur door glippen wanneer deze net wordt dichtgegooid, waardoor er een staart klem komt te zitten bijvoorbeeld. In de meeste gevallen door een dierenarts zo te verhelpen, maar toch kan dit flink in de papieren lopen! En wat nu als u geen verzekering heeft lopen voor dergelijke dierenartskosten? Dan kan uw onhandige beestje tussendoor zo een paar honderd euro extra kosten! Het klinkt wellicht gek uw dier indirect zo te benoemen, maar verzekeringstechnisch kan dergelijke schade als ‘zaakschade’ opgevat worden. Zaakschade is bijvoorbeeld ook schade aan een lamp, een tafel of een vaas. En dan komen we automatisch weer uit bij de inboedelverzekering. Op sommige polissen en conform sommige voorwaarden zijn dierenartskosten in bovenstaand voorbeeld dus gedekt! Er worden wel strenge eisen aan gesteld uiteraard. De ‘zaakschade’ moet binnenshuis zijn ontstaan door toedoen van iets of iemand.
Informatie nodig?
Wenst u informatie te ontvangen over úw polisvoorwaarden? Wilt u weten of u wel goed verzekerd bent? U kunt uw vragen mailen naar schade@dekilometerverzekering.nl. Of indien u gelijk een aansprakelijkheidsverzekering wenst af te sluiten bezoek dan onze site. Ook zijn wij 6 dagen per week telefonisch bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur. Telefoonnummer: 0725092263
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!