Bandenspanning
Bandenspanning is de overdruk die in de banden van een voertuig aanwezig is. Deze wordt gemeten met een bandenspanningsmeter en uitgedrukt in bar, atmosfeer, hectopascal of PSI ( pound-force per square inch ). Maar waarom is het handhaven van een juiste bandenspanning van belang?
Waarom van belang?
Er is een aantal nadelige gevolgen bekend wanneer de bandenspanning van een auto te laag is ( -0,5 bar ). Te beginnen met het brandstofverbruik. Laten we als voorbeeld maar eens onze fietsbanden nemen. Als uw banden te zacht zijn moet u harder trappen. Hetzelfde geldt voor een auto waarvan de banden te zacht zijn. De motor moet harder werken, met als gevolg meer brandstofverbruik! Gewoon zonde van uw geld, we gaan tenslotte steeds meer betalen voor onze brandstoffen.
In de tweede plaats kan een zeer lage bandenspanning ( -1,5 bar ) leiden tot ongelukken. En een ongeluk heeft vaak nadelige gevolgen voor de premiehoogte van uw autoverzekering. Er treedt verhoogde bandenslijtage op, met name aan het loopvlak van de banden. Met als gevolg dat er bij hoge snelheden geen volledige grip op de weg meer is.
Tijdens het rijden neemt de temperatuur van de band al binnen enkele kilometers toe tot wel 75 graden Celsius. Dit komt door de wrijving met het wegdek en de constante vervorming van de band. Het is daarom verstandig de banden niet langs de snelweg bij een bezinepomp te checken, dit geeft een vertekend beeld. Wanneer de bandenspanning van warme banden wordt gemeten, dan is die hoger dan de spanning in koude toestand. Verlaag van een warme band dus nooit de spanning, maar wacht minimaal een half uurtje totdat deze is afgekoeld. Té zachte banden worden te snel heet met als gevolg mogelijk een klapband. Rijden met een hogere bandenspanning is veel minder problematisch dan rijden met een te lage spanning, een té hoge bandenspanning ( +0,5 bar ) zorgt echter voor een verminderd rijcomfort. Een beetje het prinses op de erwt idee zeg maar…
Hoe te meten?
De voorgeschreven adviesspanning voor uw auto vindt u in het instructieboekje van de auto of op een sticker die in de auto zit. Deze sticker zit vaak in de deurstijl van de bestuurder, op de achterkant van de zonneklep, aan de binnenkant van de tankdop of in het handschoenenkastje. De spanning die voorgeschreven wordt is gebaseerd op een buitentemperatuur van +20°. De temperatuur buiten heeft dus invloed op de spanning. Voeg daarom in de winter 0,2 bar extra toe. Bandenspanning moet gemeten worden voordat men met het voertuig gaat rijden of indien er maximaal 5 kilometer is afgelegd. Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwe auto’s voorzien van sensoren rond de velg, welke de bandenspanning digitaal kunnen controleren. Geadviseerd wordt alles maandelijks te controleren.
Ok, aan de slag. U staat bij een benzinepomp en wenst de bandenspanning aan te passen. Check uw geadviseerde bandenspanning en stel de bandenpomp in op de gewenste spanning. Houd uiteraard rekening met afwijkende spanning wanneer de auto volgeladen is wanneer u bijvoorbeeld met vakantie gaat. Draai vervolgens het ventieldopje los. Sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk recht en houd deze net zo lang aangedrukt tot de band op de juiste spanning is. U hoort een piepje vanaf de pomp. Uiteraard draait u het ventieldopje er weer op als u klaar bent… En vergeet u uw reservewiel niet? Deze heeft overigens een veel hogere bandenspanning, maar dit staat in uw instructieboekje vermeld.
Met pech langs de weg?
Het slepen van uw auto na een ongeval wordt doorgaans gedekt op de WA autoverzekering, het slepen van uw auto na pech niet! Stel nou dat u langs de weg komt te staan met pech doordat uw bandenspanning niet goed was. Erg vervelend. U kunt een pechhulpverzekering bij een autoverzekering, Kilometerverzekering, motorverzekering en een bestelautoverzekering. U kunt kiezen uit de dekking Nederland of Europa.
De verzekeraar is Allianz Global Assistance ( AGA ). Niet voor niets is Allianz Global Assistance wereldwijd marktleider in hulpverlening. Die positie danken ze aan een zeer complete en professionele dienstverlening. Zo hebben ze een eigen alarmcentrale in 28 landen met duizenden medewerkers en een groot gecontracteerd netwerk van universele hulpdiensten, verhuurders en autobedrijven. Ook beschikken ze in het buitenland over een eigen vloot van vervangende auto's. Deze zijn veelal uitgerust met trekhaak en in de winter met skibox en winterbanden. En dat is wel zo handig als u tijdens de vakantie weer snel op weg wilt.
Minder betalen in een volledig pakket?
Onze klanten genieten zeer veel voordeel en gemak wanneer een pechhulpverzekering bijvoorbeeld wordt afgesloten in een VoordeelPakket tezamen met een autoverzekering. Met een VoordeelPakket kunnen wij u nog meer service verlenen en u dus nóg beter van dienst zijn. In een voorstel kunnen wij voor u een selectie maken van de beste verzekeraars, tegen de meest uitgebreide voorwaarden en deze samengevoegd in dit VoordeelPakket. Ook kunt u in het Voordeelpakket direct en gratis overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij of dagelijks dekkingen aan- of uitzetten. Daarmee bieden wij u 100% flexibiliteit aan en één aanspreekpunt voor al uw vragen, ook bij schademeldingen. Wij helpen u ook graag bij het opzeggen van lopende verzekeringen. Wenst u meer informatie van ons te ontvangen? Wij zijn zes dagen per week telefonisch bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Tel. 0725092263
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!