Wat is een MMBS auto?
MMBS staat voor een Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid. Met zo’n voertuig mag er op alle Nederlandse wegen t/m 80km/h gereden worden, met uitzondering van snelwegen. Het is ingericht voor het uitvoeren van specifieke ( landbouw- )werkzaamheden, waarvoor in Nederland geen kenteken vereist is. Een MMBS kan een constructiesnelheid hebben van 25 km/h of van 45 km/h. Voorbeelden zijn: SRV wagens, Unimogs ( Duitse kleine vrachtwagens ), gemotoriseerde grasmaaiers, walsen, veegwagens met beperkte snelheid, zelfrijdende landbouwmachines ( geen tractoren ) en tot landbouwvoertuig terug gekeurde motorrijtuigen. Verkrijgbaar in alle soorten en maten dus. Van een kleine 3-deurs tot complete vrachtwagen. Een MMBS voertuig is na goedkeuring van de RDW vrijgesteld van wegenbelasting en APK.
Categoriën
Voor (het rijden in) een MMBS voertuig gelden –naast de eis van de constructiesnelheid- momenteel de volgende wettelijk eisen:
- Rijbewijsplicht voor de bestuurder (minimaal een T-rijbewijs). Deze eis geldt niet voor kleine veegmachines en maaimachines.
- Er moet een verplichte WAM verzekering afgesloten zijn voor het voertuig. Z1: max 25 km/h: Het voertuig moet een laadvloer hebben van minimaal 1,5 x 1,5 meter of minimaal 3m2. ( Voor het op korte afstand afleveren of ophalen van goederen ) Z2: max 45 km/h: Het voertuig moet zijn ingericht voor hijs-, duw- of werktuigwerkzaamheden. Deze inrichting moet aanwezig en aan het voertuig bevestigd zijn. ( Wegenbouw ) Z3 max 45 km/h: Geldt dat het voertuig een combinatie moet vormen met één of meer aanhangers die zijn ingericht voor het vervoer van personen. ( Personenvervoer, bijvoorbeeld treintjes op pretparken )
De teruggekeurde personenauto is een gewild object bij jongeren, veelal onder de 18. Een MMBS voertuig mag, in de meeste gevallen, bestuurd worden wanneer iemand in bezit is van een geldig T-rijbewijs.
Trending
We krijgen steeds vaker aanvragen binnen van jongeren die een teruggekeurde auto hebben gekocht voor privé gebruik. Het is tegenwoordig hip om een teruggekeurde auto te kopen i.p.v. een scooter. Het is voor jongeren natuurlijk veel stoerder met een Range Rover aan te komen i.p.v. met een Piaggio Zip. Een terreinwagen van 2000 kilo, die vrijgesteld is van wegenbelasting en APK, kost zo op het oog minder geld en moeite. Niets is minder waar. Buiten dat, die Range Rover mag maximaal 45 km/h rijden.. maar goed ieder z’n eigen ding…
U kunt zich wellicht voorstellen dat bovenstaand voorbeeld voor de maatschappij een groter verzekerbaar risico is dan een reguliere personenauto of scooter. Dit is dan ook terug te zien in de premie die beduidend hoger ligt. Er is maar een aantal maatschappijen waar u een MMBS voertuig kunt verzekeren, simpelweg omdat veel maatschappijen het niet aandurven. Ook door dit gebrek aan aanbieders ligt de premie hoger. De minimale premie is zo’n € 100,- per maand en loopt snel op.
Voor alle MMBS voertuigen is er de plicht deze te verzekeren. Denk er dus gezien de hoge premie, alvorens zo’n voertuig aan te schaffen, eerst goed over na. Zodra het voertuig op uw naam staat is de verzekeringsplicht er. Voor het verzekeren van een Z1 MMBS gelden geen aanvullende eisen, maar voor het verzekeren van zwaardere voertuigen kunnen aanvullende eisen gelden.
Nieuwe wetgeving
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd met een nieuw wetsvoorstel te komen. Dit voorstel heeft betrekking op de invoering van het trekkerskenteken. Per 20 mei 2018 zouden dan alle landbouw- en bostrekkers met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/h APK plichtig zijn. Als het voorstel wordt aangenomen zullen op termijn alle landbouw- en bosbouwvoertuigen kentekenplichtig worden. Hiermee wil de overheid ook diefstal, heling en fraude beperken. Achterop de voertuigen komt dan één kenteken. Een ander punt voor de overheid is overzicht creëren. Met de kentekenregeling zou elk voertuig terug te voeren zijn tot een wettelijke categorie waar automatisch bepaalde technische eigen en gedragsregels aan verbonden zijn. Zodra het nieuwe wetsvoorstel erdoor komt zal de voertuigcategorie MMBS komen te vervallen. Dit wordt namelijk de categorie MM, dit staat voor ‘mobiele machines’. Alle mobiele machines worden kentekenplichtig. Ook komt er een einde aan het ombouwen van voertuigen naar een MMBS.
Offerte ontvangen?
Uiteraard kunnen wij u, naast de vele andere verzekeringen die wij bieden, ook voorzien van een verzekering voor uw MMBS voertuig. Om een passende offerte voor u op te ( laten ) maken kunt u on bellen. Heeft u vragen en/of wenst u telefonisch overleg? Wij zijn 6 dagen per week telefonisch bereikbaar van maandag t/m zaterdag op 072-5092263. Uiteraard kunt u uw vraag ook per mail stellen op: info@dekilometerverzekering.nl.
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!