Wat is een VvE eigenlijk?
We ontvangen regelmatig schademeldingen van appartementseigenaren m.b.t. bijvoorbeeld lekkages op opstalverzekeringen. Wij vragen dan primair wat de schade precies inhoudt en soms verwijzen wij de verzekerde door naar de opstalverzekering van de VvE, de Vereniging van Eigenaren. Maar wat is dat eigenlijk precies? En hoe werkt een VvE bij ( gemeenschappelijke ) schade? We gaan hier eens wat uitgebreider op in voor u.
Splitsing van gebouwen
Een VvE is een verzamelnaam voor de groep eigenaren van alle woningeigenaren van een complex. Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars van de appartementsrechten. Vanzelfsprekend zijn er in een dergelijk onroerend goed ook zaken gemeenschappelijk, dit staat beschreven in een splitsingsakte. Door het kopen van een appartement wordt iemand automatisch lid van de VvE van het betreffende gebouw. De VvE zorgt ervoor dat het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten tijdig wordt uitgevoerd. Ook is de opstalverzekering van het pand bij de VvE ondergebracht.
Schade op de VvE
Stel dat één van de appartementseigenaren te maken krijgt met een grote brand of lekkage. De opstalverzekering van de VvE dekt in veel gevallen de gevolgschade aan de opstal zoals muren, plafonds, vloeren, kozijnen, ramen etc. Dit, zodat niet iedereen diens appartement apart hoeft te verzekeren. Door de woningeigenaren wordt per maand of per jaar een bepaald bedrag aan de VvE betaald. Schade door eigen schuld is per definitie uiteraard niet verzekerd. Om te voorkomen dat andere appartementseigenaren de dupe kunnen worden van het handelen van derden wordt er een appartementsclausule aan de polis toegevoegd. Deze clausule beschermt de eigenaren die niets aan de schade konden doen bij bijvoorbeeld opzettelijke schade.
Uitgekeerde schadepenningen als gevolg van een gedekte schade op de opstalverzekering van een VvE gaan deel uitmaken van het vermogen van de VvE. Het is dan dus ook aan de VvE om te beslissen wie waar recht op heeft in verhouding tot diens schade. Wanneer een eigenaar van een appartement het hier niet mee eens is kan dit geschil op basis van artikel 5:138 BW aan een kantonrechter worden voorgelegd.
Wij verzekeren particuliere en zakelijke zaken
Ook voor een pakketverzekering voor een VvE bent u bij ons aan het juiste adres. Onder dit pakket kan onder andere de gebouwenverzekering, de ( bestuurders- )aansprakelijkheid en de rechtsbijstand vallen. Wij maken een offerte op maat voor u. Middels onze website kunt u een formulier invullen waarna wij spoedig contact met u op zullen nemen. Vanzelfsprekend kunt u ons ook zes dagen per week telefonisch bereiken op 0725092263 of per mail op info@dekilometerverzekering.nl.
Telefoonnummer 0725092263 ma. - zat. | 09:00 - 17:00
De Kilometerverzekering | Verzekeringen | Particulier & Bedrijf