Voorkomen is beter dan genezen
Heeft u er ook alweer zo’n zin in? In de feestdagen? Hoewel ze dit jaar ongetwijfeld anders worden dan voorgaande jaren moeten we er maar het beste van maken. Lekker thuis, heerlijk eten koken en –indien u er één heeft- de openhaard aan. Deze blog gaat over het reinigen van het schoorsteenkanaal. Hoe vaak dit dient te gebeuren en wat de risico’s zijn als men het niet goed bijhoudt.
Waar rook is, is aanslag in het rookkanaal
De opstal- of woonhuisverzekeraar geeft in diens voorwaarden aan hoe vaak zij verwachten dat het rookkanaal gereinigd wordt. Vaak is dit minimaal 1x per jaar. Hoe vaak dit echt nodig is, is een ander verhaal. Indien u uw kachel als hoofdverwarming gebruikt is het verstandig de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen. Wanneer u de kachel als sfeerverwarming gebruikt dan is 1x per jaar voldoende. De aanslag in het rookkanaal wordt veroorzaakt door de verbranding van het hout uiteraard. Hoe droger het hout hoe schoner het rookkanaal. Vraag na het vegen anders even hoeveel roet er uit het rookkanaal kwam. Dit geeft een goede indicatie voor de frequentie van het vegen aan.
Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?
Per jaar ontstaan er zo’n 2000 kleine en grotere schoorsteenbranden. En wanneer u een dergelijke brand bij uw verzekeraar claimt vraagt de verzekeraar om een veegbewijs. De verzekeraar wenst graag te zien wanneer de schoorsteen voor het laatst is gereinigd. Een schoorsteenbrand ontstaat door verkeerde brandstof, verkeerd stookgedrag, onjuiste aanleg van het rookkanaal ten opzichte van de kachel of openhaard, onjuiste constructie van de schoorsteen of een vervuild rookkanaal. Wanneer men hout stookt komen er onverbrande deeltjes vrij die via de rookgassen in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes gaan zich aan de wand van de schoorsteen hechten. U kunt zich voorstellen dat het bij steen sneller en beter hecht dan bijvoorbeeld bij een schoorsteen van RVS. De vastzittende deeltjes vormen een brandbare, teerachtige laag: de creosoot. Wanneer er een temperatuur van 500 graden wordt bereikt kan de creosoot in brand vliegen en ontstaat er een schoorsteenbrand. Door de laag creosoot kan de schoorsteen ( deels ) verstopt raken, met koolmonoxidevergiftiging als mogelijk gevolg.
Rieten kap en de opstalverzekering
Heeft uw woning een rieten kap dan verplicht de verzekeraar soms twee keer per jaar te vegen. Ook eist de opstalverzekeraar een vonkenvanger bovenop de schoorsteen. Wij kunnen alleen een opstalverzekering aanbieden wanneer er sprake is van een gesloten constructie. Dit noemen we ook wel een schroefdak. Wanneer u dus direct tegen het riet kunt aankijken van binnenuit bieden wij geen opstalverzekering meer aan. Riet dat op een plaat vastgemaakt zit brandt namelijk minder snel en voor die panden bieden wij wel een interessante opstalpremie aan. In het geval u een rieten kap met schroefdak bezit en een openhaard zal de verzekeraar in de meeste gevallen een inspectie willen laten uitvoeren om de kwaliteit van de schoorsteen te beoordelen.
Ons advies
Houd uw schoorsteen goed in de gaten, laat het frequent reinigen door een gecertificeerd bedrijf en bewaar uw veegbewijs goed. Bij normaal en veilig stookgedrag zit u er dan gezellig en warmpjes bij deze winter. Ook adviseren wij de voorwaarden van uw opstalverzekering eens tegen het licht te houden. Wat vraagt uw verzekeraar op dit gebied van u? En voldoet u hieraan? Wenst u advies over uw opstalverzekering, over een opstalverzekering met riet of een vraag in het algemeen? Wij staan zes dagen per week klaar voor u.
Telefoonnummer 0725092263 ma. - zat. | 09:00 - 17:00
De Kilometerverzekering | Verzekeringen | Particulier & Bedrijf