Verschrikkelijke nieuwsberichten
Helaas worden we er nog te vaak mee geconfronteerd op het nieuws. Stalbranden. Veel dieren die omkomen of gewond raken en aanzienlijke schaden aan de getroffen boerderijen. U kunt waarschijnlijk begrijpen dat de veiligheidseisen om stalbranden te voorkomen worden aangescherpt. We maken het er onze boeren niet gemakkelijker op zo. We gaan hier eens wat uitgebreider op in voor u.
Oorzaken stalbranden
Stallen zijn ontzettend brandbaar. De meest voorkomende oorzaak van een stalbrand is gelegen in het elektra, vaak is er sprake geweest van kortsluiting. Kippen bijvoorbeeld, produceren veel stof en ook de omgeving in de stal bevat vaak ontzettend veel stof. Dit i.c.m. de aanwezigheid van mestgassen kan kortsluiting veroorzaken. Een gevaarlijk iets! Enkel in 2022 zijn er 134.000 dieren overleden als gevolg van een stalbrand.
Een groot pand leent zich vaak uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar zonnepanelen kunnen uiteraard ook brand veroorzaken! Net zoals de andere overige elektrische installaties die in veel agrarische bedrijven aanwezig zijn. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan drink- voer en melkmachines. Ook voertuigen met een acculader ontbranden makkelijker. U begrijpt dat het hooi uiteraard zelf ook heel erg brandbaar is, maar dat er ook hooibroei op de loer ligt. Hooibroei ontstaat door een natuurlijke opwarming van organisch materiaal. Door de stijgende temperatuur kan er zelfontbranding ontstaan in het hooi. Ook vrijgekomen gassen in combinatie met verwarming is een veel voorkomende veroorzaker van stalbranden. Last but not least benoemen wij uiteraard blikseminslag en inductie.
Maatregelen om stalbranden te voorkomen
Het is vanzelfsprekend dat er een beter plan van aanpak moet komen. Onder andere de indeling van de ruimtes van de boeren moet beter om het overslaan van brand tegen te gaan. De minister is voornemens een aantal nieuwe verplichtingen in te voeren die voornamelijk impact zullen hebben bij grote veehouderijen:
- Verhoogde brandveiligheidseisen voor technische ruimtes
- Verhoogde brandveiligheidseisen voor de grootte van de ruimtes zelf en automatisch ook voor de ruimtes van de dieren
- Verhoogde brandveiligheidseisen voor het maximale aantal dieren in de ruimtes
Grote veehouderijen zijn veehouderijen met meer dan:
- 100 melkkoeien;
- 1000 vleeskoeien;
- 500 melkgeiten;
- 2500 vleesvarkens;
- 500 zeugen;
- 50.000 legkippen; of
- 100.000 vleeskippen.
Bovendien moeten veehouders diens zonnepanelen en elektrische voorzieningen per 1 januari 2023 jaarlijks verplicht laten keuren. Grote veehouders dienen om de vijf jaar een uitgebreide keuring te ondergaan dit geldt ook voor de overige veehouders, maar dan om de drie jaar. Ook moet er vanaf 2024 bij elke grote veehouderij iemand werkzaam zijn die een cursus brandveiligheidsmanagement heeft gevolgd. Voor grote veehouderijen heeft dit dus behoorlijk wat gevolgen.
Heeft u vragen omtrent uw verzekerde pand?
Zit u naar aanleiding van bovenstaande informatie nu met vragen omtrent uw eigen agrarische pand? Of wenst u samen met ons te kijken of alles wel goed genoeg verzekerd is? Wij zijn altijd geïnteresseerd in alle soorten brandverzekeringen, met alle hoedanigheden en voor elk soort onroerend goed. Advies aanvragen kan geheel vrijblijvend! Wij zijn zes dagen per week bereikbaar op 0725092263.
Telefoonnummer 0725092263 ma. - zat. | 09:00 - 17:00
De Kilometerverzekering | Verzekeringen | Particulier & Bedrijf