Vorstschade
Hoe zat het ook alweer? Wanneer moeten buitenkranen afgesloten worden? Hoe voorkomen we kapot gevroren leidingen door uitgezet ijs? En welke verzekering( -en ) kunt u aanspreken voor dergelijke schades? Wanneer bevroren leidingen kapot gaan en daarna ontdooien kunt u zich voorstellen dat het water dan de vrije loop heeft.. In onze blog van deze week gaan we hier eens uitgebreid op in.
Hoe voorkomt u vorstschade?
Geen huis is hetzelfde. Er geldt geen definitief vastgestelde richtlijn wanneer het om voorkoming van vorstschade gaat. Schade door bevriezing kan veel onderliggende oorzaken hebben. Te denken valt aan het bouwjaar van de woning, de ligging van de woning en isolatiemethoden- en kwaliteit. Hieronder geven wij u een aantal tips om vorstschade te voorkomen.
Het is verstandig buitenkranen af te sluiten, wanneer u weet dat het weer gaat vriezen. Niet pas als het al vriest, maar eerder. Sluit de toevoer naar buitenkranen op tijd af en laat overtollig water daarna uit de leiding lopen. Uiteraard geldt dit ook voor eventuele kranen in de schuur. Controleer de leidingen op eventuele scheurtjes. Wanneer u een scheurtje ziet is het verstandig z.s.m. een loodgieter te laten komen. Eventuele schade als gevolg van achterstallig onderhoud is namelijk niet gedekt op uw polis. Isoleer de watermeter en de hoofdkraan. Dit kunt u doen met speciaal hiervoor ontwikkeld verwarmingslint, welke verkrijgbaar is bij de bouwmarkt.
Ook is het belangrijk de hoofdkraan te inspecteren. Controleer of de hoofdkraan nog gemakkelijk open en dicht te draaien is. Hetzelfde geldt voor het aftapkraantje. Denkt u dat uw huis een hoger risico op vorstschade loopt? Draai dan bij een temperatuur vanaf -5 de hoofdkraan dicht. Nachtvorst vormt dan een groot gevaar. D.m.v. het aftapkraantje laat u overtollig water uit de leidingen stromen. Check op overtollige restjes water door de kranen even open te zetten, nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedraaid. Overigens is het verstandig de thermostaat van de C.V. ketel niet lager dan 15 graden Celsius te zetten en nooit volledig dicht te draaien.
Toch vorstschade opgelopen?
Soms is schade niet te voorkomen. Stel dat u vorstschade heeft opgelopen. Hoe zit dat dan met uw onkosten? Een opstalverzekering biedt dekking bij bevriezing van: aan- en afvoerleidingen van de waterleidinginstallatie. Zowel binnen als buiten uw woning. Ook toestellen en installaties die daarop aangesloten zijn, zijn verzekerd. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor uw C.V. ketel. Is dan enkel de gevolgschade gedekt? Nee, ook de kosten voor het opsporen van het probleem en de herstelkosten van leidingen en installaties zijn gedekt. En ja, ook wanneer het voor het opsporen van het probleem noodzakelijk is een hele muur open te hakken en daarna uiteraard weer te repareren. Ook die onkosten zijn te claimen.
Uitsluitingen
Ook inzake vorstschades is er verzekeringstechnisch een aantal uitsluitingen. Zoals reeds aangegeven valt schade door achterstallig onderhoud niet onder de dekking. Immers, als u weet dat uw leidingen in slechte staat verkeren kunt u verwachten dat er schade zal of kan ontstaan. Ook wanneer u onvoldoende voorzorgsmaatregelen treft kan een verzekeraar een schade anders beoordelen. Het is dus van belang uw leidingen in de gaten te houden en op tijd actie te ondernemen. Het is uw eigen verantwoordelijkheid.
Informatie ontvangen?
Vergelijk alle woonhuisverzekeringen op onze website. Deze verzekering maakt onderdeel uit van ons VoordeelPakket. Heeft u vragen over uw polisvoorwaarden? Of moet u onverhoopt toch een schade melden? U kunt uw vragen mailen naar info@dekilometerverzekering.nl, bij schade kan dit naar schade@dekilometerverzekering.nl. Wij zitten 6 dagen per week klaar voor persoonlijk advies en bij vragen. Van maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur. Telefoonnummer: 0725092263
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!