Letselschade
Schade is al vervelend genoeg. En al helemaal wanneer het niet alleen beperkt blijft tot materiële schade. Een lichamelijke en/of psychische klacht kan ook het gevolg zijn van een aanrijding. We noemen het letselschade. Maar wat moet u doen als u letsel heeft opgelopen? En wat kunt u vergoed krijgen? Is het makkelijk letselschade te claimen en vergoed te krijgen? We gaan er eens wat dieper op in voor u.
U bent aangereden en heeft een lichamelijke klacht, wat nu?
In de allereerste plaats wordt er gezamenlijk een schadeformulier ingevuld. Mocht u met een ambulance worden afgevoerd, dan is het de politie die u daarbij helpt. Het is belangrijk om u zo snel mogelijk goed te laten onderzoeken. Bezoek een huisarts of specialist en neem contact op met uw zorgverzekeraar. Wellicht zijn de klachten te beperken met de juiste behandeling. Maar wat nu dan… U zit thuis, kunt niet werken en uw hoofd staat er helemáál niet naar om allemaal administratieve dingen te regelen om uw schade vergoed te krijgen. Voor een paar euro per maand kunt u de welbekende rechtsbijstandverzekering bij een autoverzekering afsluiten. Met een rechtsbijstandverzekering krijgt u juridische hulp vergoed. Zij zullen u helpen bij zowel het verhalen van uw materiële als van uw letselschade als de dader bekend is. Is de dader doorgereden of is diegene helemaal niet verzekerd? Dan kunt u nog een poging doen uw schade te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Wat kunt u allemaal vergoed krijgen dan?
Het is allereerst belangrijk een goed dossier aan te ( laten ) leggen. Bewaar al het bewijsmateriaal dat nodig is om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Ook is het van belang al uw bonnetjes te bewaren van alle kosten die u als gevolg van het ongeval maakt. Denkt u bijvoorbeeld aan reiskosten ( ook van naaste familie ), huishoudelijke hulp, taxiritten, extra hulpmiddelen etc. Uiteraard komen medische kosten, inkomensverlies, smartengeld en juridische kosten ook voor vergoeding in aanmerking. In de regel is het zo dat u eerst bij uw eigen verzekeraar aanklopt, waarna zij hun uitkeringen op de schuldige partij verhalen. Veel mensen weten niet dat zorgverzekeraars veel geld claimen op WAM polissen. Simpel gezegd: autoverzekeraars. Als een zorgverzekeraar heeft moeten uitkeren als gevolg van een ongeval door een gemotoriseerd voertuig, zullen zij te allen tijde proberen alle schade te verhalen op de autoverzekeraar.
Maar hoe zit dat dan? Als de aanrijding uw eigen schuld is?
Bent u zelf schuldig aan de aanrijding en heeft u als gevolg daarvan letsel opgelopen? Er zijn twee mogelijkheden om dit te verzekeren. In de eerste plaats de schadeverzekering voor inzittenden, ook wel SVI genoemd. Het werkelijke bedrag voor letselschade wordt doorgaans uitbetaald. In de tweede plaats de ongevallenverzekering voor inzittenden, ook wel OVI genoemd. Een ongevallenverzekering vergoedt een procentueel deel van het totaal verzekerde bedrag bij blijvend letsel of invaliditeit en een vast bedrag bij overlijden. Een OVI is een beperkte inzittendenverzekering. In de regel wordt een SVI vaker afgesloten, aangezien deze de meest ruime dekking biedt van meestal één miljoen euro.
Een aanrijding is nóg vervelender als ook uw passagiers letsel hebben opgelopen. Is iemand anders schuldig aan de aanrijding, dan zal de schade van de passagiers verhaald worden op de tegenpartij. Als ú schuldig bent is uw eigen WA-verzekering toereikend. Voor een uitkering op de WA verzekering moet de schuldvraag echter wel echt vast staan. Vandaar die SVI.
Heeft de tegenpartij letsel opgelopen? Dat kan nooit! Hij had helemaal niks!
Op onze schadeafdeling komen regelmatig telefoontjes binnen van verontwaardigde klanten. Zij hebben dan vernomen dat de tegenpartij, waarmee zij een kleine aanrijding hebben gehad, letselschade claimt. Ook hebben zij diegene dan vlak na het ongeval gezien en zagen zij dat er niets aan de hand was met diegene. Tja, moeilijk… wij en u zijn, met alle respect, geen artsen. Wij hebben geen medische kennis waarmee wij aan de buitenkant kunnen zien of iemand iets mankeert. Ook is het vaak zo dat letsel zich later openbaart en niet op de dag van het ongeval zelf.
Het is nooit simpel
Het lijkt allemaal simpel, letselschade claimen, en soms vernemen we uit de media dat er astronomische bedragen worden uitgekeerd aan smartengeld en sinds kort ook affectieschade. Simpel is het echter niet. Er wordt een heel dossier opgebouwd en alles wordt zorgvuldig onderzocht. U moet zich voorstellen dat als verzekeringsmaatschappijen lukraak uitkeren het einde zoek is..
We hopen uiteraard dat u nooit te maken krijgt met letsel, dan wel letselschade. Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding en wenst u graag advies te ontvangen over wat u nu moet doen of wenst u een schade te verhalen en hebt u geen verzekering? Wenst u voor de toekomst een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Bel of mail ons even. We zijn 6 dagen per week telefonisch bereikbaar op 072-5092263 of bezoek onze site. Mailen kan naar info@dekilometerverzekering.nl
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!