Wat is koolmonoxide?
Wanneer olie, gas of hout niet helemaal verbrandt ontstaat er (CO) koolmonoxide. Dit kan komen door een gebrek aan zuurstof bijvoorbeeld. Dit gebeurt met name in slecht geventileerde ruimtes waar zich een cv-ketel, gaskachel, geiser of andere verbrander bevindt. Kunt u koolmonoxidevergiftiging herkennen? En hoe voorkomt u het? Daar gaan we deze keer uitgebreid op in.
Het herkennen van koolmonoxide
Niet voor niets wordt koolmonoxide een sluipmoordenaar genoemd. De symptomen kunnen veel op griep lijken en worden als dusdanig afgedaan. Hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, vermoeidheid, verwarring, een versnelde hartslag en slaperigheid zijn veel genoemde symptomen. Het is mogelijk dat de symptomen weer verdwijnen zodra u een bepaalde ruimte verlaat en in de frisse lucht staat. Binnen een paar dagen na blootstelling aan koolmonoxide zouden de klachten verdwenen moeten zijn, uiteraard afhankelijk van de mate van blootstelling.
Het is mogelijk dat men bewusteloos raakt van een koolmonoxide vergiftiging en komt te overlijden. Dit kan erg snel gaan. En zelfs langdurige blootstelling aan lage concentraties kan gevaarlijk zijn. Vermoedt u dat er koolmonoxide in uw woning rondwaart? Zet dan z.s.m. alle deuren en ramen open en bel 112.
Het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging
Er is een aantal te nemen maatregelen waarmee koolmonoxidevergiftiging voorkomen of zoveel mogelijk beperkt kan worden:
- Laat uw cv-ketel ieder jaar controleren door een erkend bedrijf. Meer dan de helft van de vergiftigingen wordt veroorzaakt door moderne/nieuwe ketels.
- De jaarlijkse controle geldt ook voor de geiser. Houd zelf goed in de gaten of de vlam in de geiser blauw is.
- Ventileer uw huis goed, zorg voor voldoende frisse lucht.
- Hang koolmonoxidemelders op in huis
Hulp en advies?
Kijk, wij zijn uiteraard geen hulpverleners in de categorie noodgevallen, maar wij kunnen u wel goed op weg helpen wat betreft ( preventieve ) maatregelen voor uw gebouw/pand/huis m.b.t. brand, inbraak of onderhoud. Zowel zakelijk als privé. Dus heeft u vragen of wenst u eens samen te bekijken of uw polis toereikend genoeg is bij eventuele ongevallen? Of wenst u dat wij een vrijblijvende offerte maken? Dat kan allemaal. We zijn zes dagen per week telefonisch en per mail bereikbaar op 0725092263 of info@dekilometerverzekering.nl.
Telefoonnummer 0725092263 ma. - zat. | 09:00 - 17:00
De Kilometerverzekering | Verzekeringen | Particulier & Bedrijf