Wat is joyriding precies?
We zien regelmatig nieuwsberichten voorbij komen over joyriding. Joyriding, met als definitie het ‘wederrechtelijk gebruik maken van een motorrijtuig zonder de bedoeling het voertuig toe te eigenen’. We denken dan wellicht automatisch aan een jonger persoon die wederrechtelijk de beschikking over een auto heeft genomen en hiermee is gaan rijden. Een 16-jarige die voor de gein een stukje is gaan rijden. Maar wist u dat er verzekeringstechnisch twee vormen van joyriding zijn? Er wordt geacteerd naar joyriding mèt – en joyriding zónder geweldpleging. Laten we eens uitgebreid ingaan op deze twee vormen van joyriding en de bijbehorende verzekeringspraktijk.
Joyriding met geweldpleging
Bij deze vorm van joyriding heeft de dader op enige manier ‘geweld’ gebruikt om zich toegang te verschaffen tot het voertuig, waarna de dader ermee is gaan rijden. U kunt denken aan een inbraak in een woning waarbij de sleutels worden gestolen. Ook kunt u denken aan beroving. De eigenaar van de auto kon er in ieder geval niets aan doen. Verzekeringstechnisch komen we hierbij uiteraard aan bij de WAM verzekering, in de volksmond gewoon de WA verzekering voor de auto genoemd. Stel dat de dader schade rijdt met het tot zichzelf verschafte voertuig dan mag de verzekeraar de vergoeding van deze schade uitsluiten. Met andere woorden: de verzekeraar hoeft deze schade niet te vergoeden. Hier komt het Waarborgfonds om de hoek kijken, waarover later meer.
Is de schade veroorzaakt door iemand die jonger dan 18 jaar is? Dan kan de schade afgewikkeld worden op de aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking van de ouders van de 18-jarige, de AVP. Maar, deze jongere moet de toegang tot het voertuig dan wel met geweld hebben verkregen. Dit, aangezien schades met motorrijtuigen normaal gesproken zijn uitgesloten van dekking op de AVP. Overigens is de schade aan de auto zelf, ongeacht de eigen dekking van de auto, in dit geval ook vaak tot een maximaal bedrag verzekerd. Is de joyrider bekend en ouder dan 18 jaar? Dan is er geen dekking op de AVP voor dit soort kwesties.
Joyriding zonder geweldpleging
Stel: er is geen geweld aan te pas gekomen, maar de eigenaar en degene op wiens naam de verzekering staat valt echter wel een verwijt te maken… hoe zit dan dan met de verzekering? Voorbeeld: de dader kon met alle gemak toegang tot de sleutels en de bijbehorende auto krijgen. De WA verzekeraar van de auto moet de schade die met het motorrijtuig aan derden is veroorzaakt vergoeden. De WA verzekeraar mag de uitgekeerde schade echter wel verhalen op de dader. Is de auto WA verzekerd dan is de schade aan de eigen auto niet verzekerd, hiervoor dient een WA + Beperkt casco of Volledig Casco verzekering te worden afgesloten.
De verzekerde persoon dient in beide gevallen direct aangifte te doen bij de politie!
Het Waarborgfonds
Bent u slachtoffer geworden van een schade veroorzaakt door een motorrijtuig als gevolg van joyriding na geweldpleging? En is die persoon of is het kenteken onbekend gebleven? Dan kunt u proberen uw schade te verhalen op het Waarborgfonds. Eerder schreven wij een blog over het Waarborgfonds, met daarin alle informatie m.b.t. het indien van een claim. U moet er wel eerst alles aan proberen te doen om de dader te achterhalen en de schade op hem/haar te verhalen. U dient binnen 14 dagen aangifte te doen bij de politite. Ook geldt er een eigen risico van € 250,-. Het Waarborgfonds vergoedt geen schade aan een motorrijtuig dat voor de joyring is gebruikt. Hier dient de eigen verzekering voor aangesproken te worden. Overigens heeft schade als gevolg van joyriding geen invloed op de WA + Beperkt casco of Volledig Casco verzekering van de verzekerde persoon.
Vragen of contact?
Bent u slachtoffer geworden van joyriding en heeft u nog vragen? U kunt zes dagen per week telefonisch contact met ons opnemen, van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur op 0725092263. U kunt uw vraag ook mailen naar schade@dekilometerverzekering.nl.
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!