Droneverzekering

Droneverzekering

We zien het steeds vaker. Een bedrijf dat een reclamefilmpje heeft laten maken met een drone. Een festival waarvan de sfeer van bovenaf wordt waargenomen. Drones blijven nog altijd ongekend populair. Was het aanschaffen van een drone vroeger behoorlijk prijzig, tegenwoordig zijn er voor een paar tientjes online al veel drones te koop. Steeds meer mensen kopen en gebruiken ze. Maar hoe werkt dat dan als er schade ontstaat door en met het gebruik van een drone? Wordt dat standaard gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering ( AVP )?

We zullen u even uit de drone helpen

Een verzekering zou geen verzekering zijn als er niet een aantal regels geldt. Verzekeraars maken verschil tussen recreatief ( particulier ) en zakelijk gebruik. Heeft u een drone aan uw neefje gegeven en gaat hij hier voor de lol mee vliegen? Dan is dat recreatief gebruik. Het recreatief gebruik van een onbemand luchtvaartuig dat op afstand wordt bestuurd valt onder de ‘Regeling Modelvliegen’. De Regeling Modelvliegen bevat enkele wettelijke regels met betrekking tot het vliegen met drones. De belangrijkste regels zijn:

Mocht men zich niet aan bovenstaande regels houden, dan kan er een waarschuwing of een boete worden gegeven. Uiteraard is het ook mogelijk dat de drone in beslag wordt genomen.

Zakelijk gebruik

Zoals eerder aangegeven maken ook steeds meer bedrijven gebruik van een drone. Brandweer en Politie zetten drones bijvoorbeeld in voor inspectie en toezicht. Hiervoor geldt echter wel een aantal strengere regels.

Bent u verzekerd van een goede dekking?

Wordt er door schuld schade toegebracht aan spullen of het lichaam van iemand anders, dan valt dit in de regel onder de aansprakelijkheidsverzekering. Schade door het recreatieve gebruik van een drone zal door de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen vergoed worden. U doet er goed aan van te voren te checken of dit op uw polis inderdaad het geval is. Niet iedere verzekeraar heeft deze dekking opgenomen in de voorwaarden. Bij sommige verzekeraars vallen drones onder de benaming ‘modelvliegtuigen’ en daarvoor is doorgaans dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. Wenst u uw eigen drone te verzekeren voor schade? Dan kunt u eens informeren of het mogelijk is de drone aanvullend, Allrisk, op uw inboedelverzekering mee te verzekeren. Dit geldt uiteraard ook wanneer de drone uit huis wordt gestolen bij een inbraak. Wat betreft het zakelijke gebruik ligt het iets anders. Het is namelijk verplicht de drone volgens de luchtvaartwetgeving te verzekeren. De piloot is verantwoordelijk voor zowel letsel- als materiële schade. U kunt het vergelijken met de WA verzekering zoals die voor auto’s geldt. Wellicht wenst u uw drone ook Allrisk te verzekeren als het een kostbare drone is. Uiteraard is ook dat mogelijk. Er is in die gevallen vaak wel een eigen risico bij schade. De premie is afhankelijk van de waarde van de drone.

Try before you fly

Zorg dat u goed, letterlijk èn figuurlijk, op de hoogte bent van alle wetten en regels. Door de toenemende populariteit scherpt de regering de regels regelmatig aan. Als u uw drone heeft gekocht wilt u er uiteraard meteen mee vliegen, wellicht in de tuin even. Doet u dit a.u.b. niet. Zeker voor de eerste vluchten is het verstandig een rustig, open gebied te zoeken waar geen ander verkeer of bebouwing is. Het is erg belangrijk te leren hoe u de controle over de drone houdt.

Vragen?

Heeft u vragen over het gebruik van uw drone en of uw verzekering toereikend is? Of wenst u juist een drone verzekering af te sluiten? Dit kan uiteraard. Telefonisch zijn wij zes dagen per week bereikbaar van maandag t/m zaterdag op 072-5092263.

De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!