Het coronavirus en verzekeringen
Het virus zelf behoeft, mede gezien de dagelijkse media aandacht, wellicht geen toelichting meer. Wij merken echter wèl dat ondernemers ons nu al benaderen met vragen over het coronavirus met betrekking tot de continuïteit van hun onderneming. Hoe zit het met vertraagde of niet geleverde bevoorrading uit Azië? Want hoe lossen ondernemers dat op als er genoeg personeel is, maar te weinig voorraad en dus dito werk? En wat als een stad als Amsterdam op laste van de overheid gesloten dient te worden? Is dat te verzekeren? Laten we hier eens wat uitgebreider op in gaan. Het is vrijwel zeker dat ook Nederland door het coronavirus getroffen gaat worden. De mondiale economie gaat hieronder lijden, voor zover dat nog niet het geval is. Het is momenteel geen kwestie meer van óf het virus hier toe zal slaan, maar meer wannéér het virus toe zal slaan. Wat voor effect gaat dit hebben op u en de mondiale economie?
Vertraagde of niet geleverde voorraad door het coronavirus
Zoals men reeds heeft vernomen is er een groot aantal rechtstreekse vluchten tot nader order tot eind maart opgeschort. Niet alleen voor de particulier, maar ook voor zakelijke reizigers. U kunt zich dus voorstellen dat leveringen van goederen ook niet plaats kunnen vinden. Maar als u geen goederen heeft kan uw onderneming geen omzet ‘draaien’. Buiten dat, u heeft personeel klaarstaan welke ook betaald dient te worden. Kunt u hier iemand aansprakelijk voor stellen? Naar alle waarschijnlijkheid heeft u een leveringscontract met een Chinese leverancier. Deze leverancier kan door de uitbraak van het coronavirus niet leveren, omdat diens fabriek tijdelijk gesloten is of omdat diens personeel geboden is thuis te werken of in quarantaine zit. Ook in Chinese handelscontracten is het begrip overmacht opgenomen, het ‘legal concept of Force Majeure’. Met andere woorden: een Chinese leverancier zal zich in veel gevallen op die clausule kunnen beroepen, waardoor zij – ook volgens het Chinese recht- niet aansprakelijk geacht kunnen worden en diens mogelijke verzekeraar niet uit hoeft te keren. De definitie van de overmacht kan echter per contract verschillen. Worden epidemieën en gezondheidskwesties specifiek genoemd? Check dit even! Wij adviseren ondernemers de contracten, ook wel Purchase Conditions, er eens goed op na te slaan. Dit heeft namelijk ook betrekking op terugvorderingen inzake vertraagde of niet geleverde goederen. Vanzelfsprekend hangt de omvang van de gevolgen van de duur van de geldende beperkingen af. Voor de consument zal de slinkende voorraad gevolgen hebben voor de hoogte van de prijs van een product. De gevolgen hiervan gaan wij allemaal voelen in onze portemonnee.
Personeel zonder werk door het coronavirus
We kaartten het al aan. U heeft geen voorraad binnen gekregen, maar wel personeel ter bewerking klaarstaan. Wat nu? Ondernemersorganisatie FME heeft een crisismaatregel opgesteld voor personeel van Nederlandse bedrijven waar tijdelijk minder werk is. Deze maatregel is er om tijdelijke omzetdalingen als gevolg van het coronavirus op te vangen. Wat houdt het in? Wanneer Nederlandse bedrijven aan kunnen tonen dat ze vanwege het coronavirus minstens 2 weken 20% minder werk kunnen bieden of hebben dan kunnen zij maximaal 24 weken gebruik maken van de maatregel. Werkgevers kunnen het aantal uren van het personeel terugbrengen, ter compensatie ontvangt de werkgever een uitkering om de kosten op te vangen. De werknemer blijft namelijk uiteraard wel volledig in dienst. Een paar Nederlandse bedrijven hebben al gebruik gemaakt van deze werktijdverkorting. Voor meer informatie en het aanvragen van een vergunning kijkt u op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Reisadvies voor personeel
Misschien wilt u zelf naar China afreizen of iemand van uw personeel naar China sturen om de voorraad en/of productie van uw goederen te controleren. U heeft uiteraard een zakelijke reis- en annuleringsverzekering. Bepaal hoe noodzakelijk de reis voor u is. Overheidsgebouwen, fabrieken en bedrijven zijn ter plekke veelal gesloten of niet bereikbaar. Buiten dat: in de voorwaarden van uw reis- en annuleringsverzekering kan vermeld staan dat ‘negatief reisadvies’ buiten de dekking valt, omdat men toch bewust enig risico neemt. Wat betreft een reeds geboekte zakenreis moeten wij u teleurstellen. Een negatief reisadvies afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken is, hoe gek het ook klinkt, geen geldige reden voor annulering. Dergelijke kosten zijn dus niet gedekt. Wanneer reisbrancheorganisatie ANVR of Djoser op eigen initiatief besluit de reis te annuleren is compensatie wellicht wel mogelijk. In dergelijke gevallen kan het om compensatie in gemaakte kosten of een aanbod tot omboeking van de reis gaan. Ons advies aan u? Hoe lastig het bedrijfstechnisch ook is: blijf thuis.
Uw bedrijf gesloten door het coronavirus?
Bedrijven kunnen de bedrijfsschade, een benaming van voor inkomstenderving, verzekeren. Op een brandbedrijfsschadeverzekering zijn de vaste lasten en de winst verzekerd ingeval van bijvoorbeeld een brand of waterschade. De uitkeringsduur van deze verzekering kan variëren tussen de 52 tot 104 weken. Zonder deze belangrijke brandverzekering zullen de meeste bedrijven na een schade failliet gaan. Maar is er ook dekking wanneer bedrijven op laste van de overheid uit voorzorg gesloten dienen te worden? Zoals momenteel bijvoorbeeld in Italië het geval is? Helaas moeten wij hier een mogelijk teleurstellend antwoord op geven. Dergelijke inkomstenderving bedrijfsschade valt onder één van de uitsluitingen op dergelijke polissen. Waarom? Het valt onder het ondernemersrisico. En ondernemersrisico is helaas niet te verzekeren. Laten we hopen dat het hier in Nederland niet zo ver zal komen. Mocht het tóch het geval zijn hopen we dat de overheid in zal springen. Toch?
Vragen corona?
Zit u met vragen omtrent ondernemerschap en het coronavirus? Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een hoop informatie te vinden. Heeft u vragen over uw bedrijfsschadeverzekering of wilt u deze eens tegen het licht houden met één van onze zakelijke adviseurs? Dat kan uiteraard. Wij zijn van maandag t/m zaterdag telefonisch te bereiken op Tel: 072-5092263. Vragen en/of opmerkingen kunt u ook mailen naar info@dekilometerverzekering.nl