Auto stopt andere automobilist door rammen met eigen auto
Heeft u van dat nieuwsbericht vernomen? In Nunspeet reed een man op de A28 een andere weggebruikster klem door met zijn eigen auto voor de auto van de vrouw te gaan staan. De betreffende vrouw was zichtbaar onwel geworden en reed slingerend over de snelweg. De man zette zijn eigen auto voor die van de vrouw en stopte hiermee haar voertuig. De persoonlijke schade viel gelukkig mee, maar beide auto’s hadden aanzienlijke schade. Hoe zit dat verzekeringstechnisch eigenlijk? Welke verzekeraar draait er in dit geval op voor de schade? Daar gaan we eens uitgebreid op in.
De wetgeving omtrent de aansprakelijkheid
Wanneer wij puur theoretisch naar de schuldvraag kijken, dan rijdt de vrouw achterop. Zij is dan dus schuldig, maar we weten ook dat zij onwel is geworden en niet in staat was om te handelen. Navraag bij het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven zoals Nationale Nederlanden, OHRA en ABN-AMRO leert ons dat verzekeraars in de praktijk coulant omgaan in een dergelijke situatie. Zij zijn van mening dat de termen ‘schuldig’ en ‘onschuldig’ in deze case niet van groot belang zijn. Bovendien stellen zij dat de man ‘schadebeperkend’ heeft opgetreden. Daarover later meer.
Wanneer we echt verder kijken naar de wetgeving zou het kunnen dat de term ‘zaakwaarneming’ ter sprake komt. Er is sprake van zaakwaarneming wanneer men iemand anders ‘spontaan’ hulp biedt. Met andere woorden: door het verrichten van een fysieke daad of (rechts-)handeling is een benadeelde geholpen. In de wetgeving is bepaald dat de belanghebbende de schade van de hulp biedende persoon vergoedt. Hierbij is het overigens van ondergeschikt belang of de daad of handeling tot een succesvolle afloop heeft geleid.
Wat nu?
Is het een conclusie die wij hier kunnen trekken dat het in dit geval ‘zaakwaarneming’ betrof? Dat het niet uitmaakt hoe de betrokken verzekeraars zich opstellen, maar dat de wet voorziet in een dergelijke case? Waarschijnlijk wel. In de praktijk vermoeden wij dat de verzekeraars de term ‘schadebeperking’ zullen oproepen. Schadebeperking houdt simpelweg ‘het beperken van de schade’ in. En dat is voor de uitkerende verzekeraars van groot belang uiteraard. Een simpel voorbeeld mbt schadebeperking en de dekking op een verzekering: Stel, iemand is op een tuinfeest. De vuurkorf valt om en het tafelkleed van de tuintafel vat direct vlam. Om erger te voorkomen probeert persoon A de brand direct te blussen met diens jas. Door het uitslaan van de brand met het jas wordt erger voorkomen. Het vuur dooft. In dit geval is de verzekeraar welwillend en zullen zij ook de onkosten aan de jas vergoeden. Persoon A heeft immers schadebeperkend opgetreden waardoor de schadevergoeding van de verzekeraar beperkt is gebleven.
Conclusie
In het geval van de man die met zijn auto de onwel geworden vrouw stopte is er dus verzekeringstechnisch en qua wetgeving een (aantal) oplossing(en). Gelukkig zullen de verzekeraars zich in dit geval welwillend opstellen. Zij zullen de uitgekeerde schade niet van invloed laten zijn op de schadevrije jaren en eventuele bonus malus korting. Gelukkig maar!! Want zeg nou zelf, de man is een regelrechte held. Toch?
Autoverzekering vergelijken
Bent u ook op zoek naar een voordelige autoverzekering dan kunt u deze bij ons vergelijken. Naast alle normale autoverzekeringen vergelijken wij ook een autoverzekering per kilometer. Een Kilometerverzekering is alleen af te sluiten via onze site www.kilometerverzekering.nl. Op dit moment krijgt u 10% extra korting bij het afsluiten van een Kilometerverzekering. Let op! Deze actie loopt tot 31 december 2021 dus wees er snel bij. Heeft u hulp nodig bij het oversluiten van uw autoverzekering? Onze medewerkers kunnen u ook telefonisch te woord staan van maandag tot en met zaterdag.
Telefoonnummer 0725092263 ma. - zat. | 09:00 - 17:00
De Kilometerverzekering | Verzekeringen | Particulier & Bedrijf